Nova Vizija

nedjelja, 27.01.2013.

Prošlost – Učiteljica Sadašnjosti I Besmisao Straha



Nije li zanimljivo da su gotovo svi ljudi, dok se prisjećaju svoje prošlosti, preplavljeni snažnim osjećajem nostalgije, a vrlo često i otvorenog žaljenja zbog toga što su određeni događaji "prošli", bili oni "pozitivni" ili "negativni"? Nije li, jednako tako, još i zanimljivije to da je u samoj ljudskoj prirodi da se lakše prisjećamo lijepih, ugodnih i pozitivnih iskustava u životu, dok one ružne, odnosno negativne u pravilu zanemarujemo i gotovo automatski filtriramo. Vjerojatno ste čuli ljude kako, govoreći o svojoj prošlosti kažu: "To su bile zlatne godine", iako, u suštini, dok su ih živjeli, činile su im se možda podjednako teške i problematične kao i sadašnjost. Ako pogledate, vidjet ćete da u retrospektivi, negativni događaji kao da nemaju takvu težinu, nemaju takvu snagu, njihov žalac više nije tako bolan, bez obzira koliko su nam se u tom dotičnom trenutku činili teškima. Kada se prisjećamo, doživljavamo ih kao besmislene i nevažne. Sjećamo se i vrednujemo samo lijepe i radosne trenutke. U suštini, onaj zajednički osjećaj, ona temeljna želja koja leži u pozadini svih naših sjećanja je ta da bismo htjeli vratiti prošlost i proživjeti sve to ponovo kad bismo imali priliku. Vjerojatno ne postoji osoba koja ne bi prihvatila priliku da se vrati i ponovo proživi svoj život, ili barem jedan njegov period. Bez obzira na sve poteškoće, bez obzira na sve loše što se dogodilo, ta želja u nama je jača od svega. Tu nam se javlja osjećaj vrijednosti našeg života, tu ga počinjemo cijeniti. Gabi Novak je taj osjećaj savršeno izrazila u pjesmi "Pamtim samo sretne dane". Što nam to govori? Zašto svoju prošlost u retrospektivi smatramo tako dragocjenom, tako predivnom u odnosu na našu sadašnjost? Iz vrlo jednostavnog razloga. ZATO ŠTO JE NAŠA PROŠLOST LIŠENA BRIGE, LIŠENA STRAHA, ZATO ŠTO NAS NE MOŽE POVRIJEDITI, NE POSTOJI PRIJETNJA, NAŠA PROŠLOST JE SIGURNA! Brige i strahovi ne postoje u prošlosti, ne mogu nas dotaknuti i zato svoju prošlost s odmakom možemo sagledati upravo onakvom kakva ona jest – savršena, sveta, veličanstvena, zlatna... Shvaćate li? DOK PROMATRAMO SVOJU PROŠLOST, MI GLEDAMO OČIMA DUŠE, OČIMA SRCA, ODATLE IZVIRU SVI TI ISKONSKI OSJEĆAJI, IZ NAŠEG SEBSTVA KOJE, OSLOBOĐENO UMA, PREPOZNAJE DA JE U ŽIVOTU VAŽNA JEDINO LJUBAV KOJA SE IZRAŽAVA KROZ RADOST POSTOJANJA, A SVE SU DRUGO OPSJENE.



NAJVEĆA LEKCIJA KOJU NAM PROŠLOST MOŽE POKLONITI JE U TOME DA NAM POMOGNE PREPOZNATI VAŽNOST I VRIJEDNOST NAŠE SADAŠNJOSTI! Ona nam upravo želi reći: "Postani svjestan dragocjenosti ovog trenutka u kojem SADA živiš. Kad odbaciš brigu i strah, shvatit ćeš da je tvoj život predivan, svet i veličanstven. Budi svjestan svoje sadašnjosti dok se ona događa! Budi prisutan u njoj cijelim svojim bićem i pokloni joj najbolji dio sebe. Jedino tako ćeš istinski živjeti, a sve drugo je životarenje."

Pregledavajući svoju prošlost, jasno možemo uvidjeti besmisao brige i straha s kojima si nepotrebno zagorčavamo i opterećujemo život. On nam se nameće kao razumljiv sam po sebi. Primjerice, brinete li se danas zbog onih stvari zbog kojih ste prije deset-petnaest godina čupali kosu i mislili da ih nikada nećete riješiti? Naravno da ne! Štoviše, kad bi vas netko upitao zašto se danas ne brinete oko toga, smatrali biste to pitanje samo po sebi besmislenim i odgovorili da bi tako nešto bio potpuni gubitak vremena, zar ne? I naravno, bili biste potpuno u pravu! No sada se postavlja temeljno pitanje: U čemu je razlika između onoga što zovemo "prošlost" i onoga što zovemo "budućnost"? Razlika je jedino u našem umu! Prisjećajući se prošlih događaja i postupaka, obično kažemo, "Da sam barem onda znao ono što sada znam, ne bih se uopće živcirao, ne bih se brinuo ni sekunde nego bih potpuno uživao i radovao se u svakom trenutku. Ionako je na kraju sve ispalo baš onako kako je trebalo." Ta uzaludnost brige također se jasno očituje i u trenutku smrti neke osobe. To je trenutak u kojem, barem nakratko, svatko dodirne suštinu života. Oni oko nje koji su ju poznavali tada obično kažu: "Mogao sam više vremena provesti s njom/njim, mogli smo si biti bolji, mogli smo se više smijati i družiti. Zašto smo se uopće svađali? To sad ionako više nije važno!" Razlog zbog kojeg to sada s lakoćom možemo uvidjeti a nismo mogli u trenutku dok se to događalo je upravo u tom promatračkom ODMAKU, u toj smirenosti i potpunom nedostatku straha i brige koji nam omogućuje jasan pogled. TO JE TO!

Briga proizlazi iz straha i sumnje našeg uma da stvari neće biti u redu, da smo ostavljeni na cjedilu, na milost i nemilost slučajnostima i hirovima neizvjesne budućnosti, da nas nešto na svakom koraku i svakog časa može povrijediti, i zato um neprestano dršće i osjeća potrebu da mora nešto hitno poduzeti, učiniti, promijeniti, prisiliti, utjecati na ishod okolnosti i događaja. Upravo zato budućnost predstavlja nepresušni generator briga za naš um.

Jedini način da se riješimo brige je razvijanje povjerenja u Život. To je povjerenje koje proizlazi iz shvaćanja da postoji već odabrani scenarij, da smo si glavne životne smjernice već zadali, prije nego što smo došli ovdje, da je scenarij našeg života pažljivo i detaljno razrađen i da se sve događa s razlogom i višom svrhom. Jednostavno dopustite stvarima da se odvijaju, poželite im dobrodošlicu i pokušajte ništa ne siliti. Odbacite brige i prepustite se, potpuno sigurni i mirni da će se, dok izražavate bezuvjetnu ljubav ovdje i sada dogoditi samo najbolje stvari za rast vaše duše. Jer, ništa se ne događa slučajno. Ako ste nešto odabrali iskusiti, tada ćete to iskusiti, a ako niste, tada nećete. Zato prihvatite sve takvo kakvo je. Stvari se ne događaju "tek tako". U svemu tome postoji jedan viši smisao. Promatranjem svoje prošlosti lako možete doći do tog uvida, tu ćete vidjeti obrise tog šireg plana. To je stanje u kojem ne morate imati sve odgovore, ne morate se grčevito boriti kako biste održali kontrolu nad svakim aspektom svog života jer shvaćate da vi niste činilac, nego da ste vođeni, da će se život uvijek pobrinuti za vas, čak iako u određenim okolnostima niste u stanju shvatiti kako će se to točno odigrati i manifestirati! Vaš čin svjesnog prepoznavanja toga je onaj koji će vam donijeti mir. Što ste više u stanju prihvaćanja, to se više usklađujete sa voljom svog višeg sebstva, svog istinskog sebstva. Jedna duboka i temeljna sigurnost će se usidriti u vama, pouzdanje i povjerenje u kojem će sve brige otpasti same od sebe. Jedino tako ćete se trajno osloboditi straha koji u vama stvara uvijek nove vrtloge brige i tjeskobe. Znam da to predstavlja jedan od najvećih izazova za bilo čiji ego, no kad iskreno i potpuno otpustite potrebu da kontrolirate život i prepustite se u ruke Ljubavi, doživjet ćete nešto predivno i oslobađajuće. Doći ćete do iznenadne i zapanjujuće spoznaje: uvidjet ćete da je sve baš onakvo kakvo treba biti!



Ako ovog časa, dok čitate ove riječi, osjetite iznenadni revolt, ljutnju, bijes, ako osjećate da ne možete prihvatiti tu ideju kao svoju istinu, ako zazirete od pomisli da je sve savršeno i upravo onakvo kakvo treba biti, to je zato što se vaš ego osjeća ozbiljno ugroženim i izazvanim. Ego nikada ne može izgovoriti ovu gornju rečenicu! Jer, jednom kad bi ju izgovorio, njegova vladavina nad vama bi prestala, njegovo postojanje više ne bi imalo smisla i to bi bio njegov kraj. Ako je sve u redu, nema potrebe za prosuđivanjem, ako je sve u redu, nema potrebe za brigom, ako je sve u redu, nema potrebe za kukanjem, ako je sve u redu, nema potrebe za strahom.

Zato, svaki put kad vas obuzme briga i tjeskoba, kad ste nervozni, nemirni, jednostavno pokušajte promotriti svoje reakcije! Postanite ih svjesni! Načinite taj svjesni odmak i zapitajte se: "Koji strah leži u korijenu te moje brige?" Jer, svaki otpor i svako protivljenje uvijek proizlazi iz straha. Dok ne postavite to ključno pitanje, nikada nećete pronaći lijeka za svoje stanje. Jeste li primijetili da, što se više opirete svom strahu, taj strah postaje sve jači? Što više zazirete od njega, što mu više negativne energije šaljete, što se više borite protiv njega, što mu više prkosite, to ga više hranite a on postaje sve veći i teži, sve kompleksniji, sve dublje vas uvlači u sebe! I što se više približava trenutak vašeg najvećeg straha, vi ste sve napetiji. No, u trenutku kad otpustite borbu i prigrlite svoj strah, kad ga prihvatite, dolazite do jednog od najintrigantnijih otkrića u svom životu: shvaćate da se u samoj srži tog straha krije jedan dubok mir i prostranost i da tu zapravo nema nikakvog straha – samo bivanje! Tu vam postaje savršeno jasno da strah ne postoji negdje vani kao nekakav stvaran objekt, nego da je sva njegova stvarnost i moć sadržana u vašoj vlastitoj glavi! Jednom kada s ljubavlju prigrlite sve čega ste se bojali, kada potpuno uđete u njega, taj strah ćete transformirati u ljubav i preplavit će vas osjećaj dubokog olakšanja.

Evo jedne zorne ilustracije ovoga u čemu govorim. Uzmimo da se bojite fizičke boli i zato oprezno hodate cestom kako se ne biste poskliznuli i strgali nogu, ili se na bilo koji drugi način ozlijedili. Taj stres, to opterećenje zbog buduće potencijalne boli stvara ogromnu nelagodu i napetost koja je prisutna u vašem životu SADA, premda se nikakva povreda još nije dogodila na fizičkoj razini. I tako, vi svaki dan hodate u grču i strahu po cesti želeći se oprezom zaštititi od boli. No, sada zamislite sljedeću situaciju. Dok tako hodate, odjednom osjetite snažnu i neizdrživu bol u vašem zubu. I što sad! Uhvatila vas je nespremne! Ništa, jednostavno vas boli zub. Vi ste potpuno u tom iskustvu! Možete se previjati od boli, plakati i pokušati ukloniti tu bol ili prihvatiti to stanje i otrpjeti dok bol ne prođe. Ali, štogod učinili, budite sigurni da u tom trenutku nećete imati vremena misliti o strahu! Strah će biti zadnja stvar koja će vam pasti na pamet! Dakle, zašto ste se uopće bojali? Strah ne postoji u bivanju – strah postoji isključivo u umu!

To je ona mudrost koju nam naša vlastita prošlost želi saopćiti: "Ne brini, sve je savršeno, samo budi ovdje i sada!"

ZDRAV ODNOS PREMA VLASTITOJ PROŠLOSTI

Naravno, u mnogim slučajevima ljudi upadaju u zamku ega pa se previše vežu za bolne segmente iz prošlosti koje bi željeli promijeniti te ih na taj način iznova oživljavaju, zbog čega im prošlost postaje preveliki teret koji ih koči i sprječava da žive i funkcioniraju potpuno u sadašnjem trenutku. Mnogi duhovni učitelji će upravo zbog toga reći da prošlost treba zanemariti i koncentrirati se na sadašnjost. I dok se to, kratkoročno gledano, čini učinkovitim, dugoročno nije moguće jer nismo razvili zdrav odnos prema vlastitoj prošlosti. Dok nam pogled na našu prošlost uzrokuje bol, gorčinu, plač, žalost i sjetu, nikada nećemo biti u stanju potpuno uživati u radosnim plodovima sadašnjosti.

Dok god plačemo zbog svoje prošlosti, to nam samo ukazuje da se još uvijek duboko poistovjećujemo sa ulogom žrtve. To znači da još nismo prihvatili sebe, da se nismo naučili voljeti i poštovati. A to je presudno za zdrav odnos prema našoj prošlosti, za postizanje dubokog mira, oslobađanje od straha, kao i za bilo kakav rast u duhovnom smislu, te u konačnosti i sposobnost da istinski volimo bilo koju drugu osobu. Ljubav. Ljubav prema sebi. Ljubav prema svemu.

Ovdje bih vam želio preporučiti da pročitate jedan moj raniji post pod nazivom "Danas je dobar dan za umrijeti" koji govori upravo o tome i gdje možete pronaći praktičan i djelotvoran proces iscjeljenja odnosa iz prošlosti.



Zdrav odnos prema vlastitoj prošlosti počinje u trenutku kad uspomene u nama pobuđuju osjećaj čiste zahvalnosti i radosti! Kada osjećaj sjete i tuge zamijeni osjećaj radosti i duboke zahvalnosti na tome što se sve to zapravo dogodilo upravo tako kako se dogodilo! To je trenutak u kojem shvaćamo da je uzaludno prosuđivati i bespredmetno mijenjati bilo što iz naše prošlosti, svjesni da nas je svaka situacija, svaki doživljaj, svako iskustvo dovelo i uobličilo u osobu kakva jesmo upravo sada, da je sve to bio proces rasta, proces spoznaje i otkrića, i da, pod uvjetom da smo bilo što mijenjali, nikada ne bismo mogli prikupiti sva ta iskustva, nikada ne bismo bili ona ukupnost svega što osjećamo i doživljavamo kao sebe! Tu vam postaje jasno da je ego taj koji žali. On je taj koji bi želio promijeniti nešto, određenu sliku o sebi koju je u prošlosti projicirao prema van, on je taj koji prosuđuje i procjenjuje što je bilo dobro a što loše. Vaša duša, međutim, vaša esencija, vaše biće, vaše sebstvo, razumije veličanstvenost u pozadini pojavnih događanja i stoga sve bezuvjetno prihvaća sa zahvalnošću! Tada vaša prošlost postaje zdenac dragocjenih iskustava i nepresušan izvor inspiracije, podsjetnik na ono što je uistinu bitno i što život čini vrijednim življenja. To je stanje u kojem svoju prošlost možete promatrati jasno, kao svjedok, bez prosuđivanja, gdje vas pozitivne uspomene zapljuskuju valovima radosti, a negativne služe kao poticaj za dublje razumijevanje i rast. Promatrajući svoju prošlost na ovaj način, počinjete shvaćati da je sve promjenjivo i prolazno, osim osjećaja Ljubavi u središtu vašeg bića ovdje i sada. To je naše najveće i jedino bogatstvo koje možemo posjedovati. On nikada ne stari, on je uvijek svjež, uvijek nov, uvijek prisutan – vječan.

- 21:00 - Tvoja vizija... (0) - Isprintaj - #

utorak, 01.01.2013.

Božanska Romansa



Suština onoga što nazivamo samospoznajom, podrazumijeva potpunu i korjenitu promjenu prioriteta koji se tiču same naše percepcije i doživljavanja života. Cijeli misterij samospoznaje leži u promjeni našeg fokusa sa ČINJENJA na BIVANJE. Mnogi imaju duboko ukorijenjenu predodžbu o tome da je potraga za Bogom proces koji se događa "negdje vani", dok je zapravo stvar da se on može dogoditi jedino "ovdje unutra". Mnogi smatraju da je smisao života u činjenju, u kretanju, u akciji! To je zapravo najveći privid i temeljna iluzija koja nas drži u stanju dubokog nezadovoljstva i osjećaju kroničnog neispunjenja. Glavna varka je uvjerenje da nešto moramo učiniti da bismo bili. To ne znači ni u kojem slučaju da su kretanje ili djelovanje besmisleni ili nevažni. Ili da bismo se svi odjednom trebali prestati kretati i raditi bilo što i sjesti u položaj lotosa i meditirati dan i noć ili forsirati svetačko držanje. Uopće ne. To samo znači da ste shvatili da je činjenje sredstvo, a ne svrha.

Jer, ako pogledate, uvidjet ćete da postoji svega nekoliko osnovnih modalnih ("načinskih") radnji koje neprestano ponavljamo u životu a koje su zajedničke svim ljudima na planetu, bez obzira kakvih oni statusnih, kulturoloških ili ideoloških pozadina bili. U osnovi, možemo hodati, trčati, ležati, sjediti, govoriti, obavljati osnovne tjelesne funkcije i eksperimentirati sa varijacijama na tu temu. I sad, zamislite, unutar tih par osnovnih radnji je smješten spektar svih mogućih ljudskih iskustava i aktivnosti od početka povijesti. Što nam to govori? Govori nam upravo to da fizičko "činjenje" nije samo po sebi svrha niti smisao našeg postojanja u ovom svijetu. To nije ono što je nama "doista" važno. Ono što je nama važno su iskustva koja doživljavamo preko toga što radimo. Važno nam je kako se osjećamo dok nešto radimo. Tko mi jesmo dok to radimo. Kako se odnosimo prema drugim ljudima, kakva je ta razmjena energija, ta dinamika, taj odnos s drugim živim bićima. Važan je naš subjektivni doživljaj života. Dakle, iz ovog uvida proizlazi temeljna spoznaja da kvalitetu našeg iskustva određuje naše promatranje i doživljavanje, odnosno, način na koji interpretiramo okolnosti. Jer, kad bi fizički modaliteti određivali kvalitetu nečijeg iskustva, onda bi svaka osoba u podjednakim okolnostima imala isti doživljaj i isto iskustvo, što, kao što vam je poznato, nije slučaj. Dakle, postavlja se pitanje, ako nisu za fizičko tijelo, za koga su ta iskustva? Tko je taj promatrač, tko je taj koji doživljava? Možda ćete automatski pomisliti da je to um, međutim, shvatit ćete s vremenom da um, u svoj svojoj složenosti, nema konačan odgovor, i da je njegov doseg zapravo ograničen na svijet koji može doživjeti preko pet osjetila. Uvidjet ćete da se brzo umara i iscrpljuje svoje izvore zadovoljstva i radosti, zbog čega je njegova pažnja vječno usmjerena prema novom izvoru radosti, prema novom zadovoljstvu. Suočen s nekim problemom na koji nema odgovor, on u najboljem slučaju reagira frustracijom i ogorčenjem, a u najgorem pribjegava nasilju.

Na kraju, dolazite do spoznaje da sve upućuje prema tom neopipljivom, nematerijalnom doživljaju radosti i punine, iskustvu potpune cjelovite ljubavi, to je ono što leži u srži svake radnje, akcije, kretanja, to je ono za čim svi tragaju, ono čemu svi teže, bili toga svjesni ili ne. Sve aktivnosti i "događanja" u koja bježimo su uzaludni pokušaji našeg uma s kojim smo se duboko poistovjetili, da kroz činjenje i kretanje, kroz ostvarivanje ciljeva dosegne taj izvorni osjećaj potpunosti i jednote za koji vjeruje da se nalazi izvan njega. I sve dok se nastavimo u potpunosti poistovjećivati isključivo sa umom, sa našim egom, taj privid da je radost negdje izvan nas će nas uvijek pratiti poput sjene.

Glavni trik je u tome da jedino kad utišamo aktivnost uma možemo doprijeti do tog mjesta na kojemu prepoznajemo da je ta punina, ta iskra vječne i bezuvjetne ljubavi naše prirodno stanje. Tu shvaćamo da mi jesmo ljubav i da kao takvi ne moramo ništa činiti da bismo ju dosegnuli, ne moramo ništa postići. Ne moramo ići okolo od jedne do druge osobe očajnički im pružajući svoju prosjačku zdjelicu i moleći ih za malo ljubavi. Jer, kad bi naša ljubav bila negdje izvan nas, kako bismo ju ikada mogli biti u stanju osjetiti u sebi i izraziti ju prema van? Shvaćate? Možete li dati nekome nešto što već i sami nemate? Ne, isto je tako i s Ljubavlju. Mi već jesmo puni ljubavi, mi smo sama ljubav. Jedino što trebamo je prepoznati to, oljuštiti one zapečene slojeve naših KULTuroloških uvjerenja koje smo prisvojili kroz život i jednostavno dopustiti joj da izroni na površinu. Tu se rješavamo iluzije o ovisnosti.



Upravo je zato, živjeti potpuno u sadašnjem trenutku, u stanju čiste zahvalnosti, točka savršene ravnoteže koja u našem iskustvu pomiruje dvije naizgled oprečne krajnosti – onu aspsolutnu, neopipljivu, duhovnu razinu sa ovom relativnom, opipljivom i pojavnom i ujedinjuje ih u spoznaji da je ova pojavna i materijalna razina samo manifestacija one prve, apsolutne. Mnogi na "duhovnom putu" vjeruju da su zapeli ovdje i da hitno trebaju nešto učiniti da bi postigli "oslobođenje", pri čemu se to oslobođenje obično smatra nekom vrstom "konačnog bijega" iz ove stvarnosti.

U stanju zahvalnosti, međutim, shvaćamo da oslobođenje nije pitanje fizičkog odredišta na koje trebamo stići, da to nije pitanje nekakve nedefinirane budućnosti ili nekih posebnih okolnosti kada će se sve nekim čudom samo od sebe riješiti i mi ćemo osjetiti blaženstvo. Ne, tu nam postaje savršeno jasno da se pravo "oslobođenje" događa u svakom trenutku u kojem si dopustimo slobodu da jednostavno budemo LJUBAV! To je trenutak OSLOBOĐENJA OD UMA, OD STRAHA I TJESKOBE koji proizlaze iz duboke identifikacije, odnosno poistovjećivanja sa našim egom koji vjeruje da je odvojen od cjeline i ukupnosti života. To je sloboda od naših uloga s kojima smo se saživjeli, sloboda od mentaliteta ja i oni, straha da nas nešto može povrijediti. Upravo je strah naš najveći zatvor, to je stanje potpune neistine, vrhunski konstrukt uma koji služi da bi postavio rešetke oko našeg istinskog sebstva, oko naše ljubavi i ugurao nas unutar jednog uskog spektra djelovanja i doživljavanja.

Stoga, svaki put kad osjetite strah, budite sigurni da djelujete iz uma i da ste duboko poistovjećeni s njim. To je najbolji pokazatelj gdje se nalazite i koliko ste "blizu" ili "daleko" od sebe, od ljubavi koja jeste. Strah je u tom smislu veliki učitelj i ogledalo. Strah jest um i um jest strah. U prisutnosti ljubavi nema nikakvog straha, samo čista, neobuzdana i nesputana radost ovdje i sada koja izvire iz samog središta vašeg bića jer ste prepoznali da vi jednostavno JESTE, da ste bili i da ćete uvijek biti potpuni, cjeloviti i vječni. Zamislite si na trenutak to stanje slobode, to olakšanje... Možete li si to predočiti? Trenutke tog iskonskog stanja u kojem strah nema nikakvu moć nad vama... gdje samo radost i ljubav protječu vašim srcem, vašim žilama, vašim cjelokupnim bićem, gdje shvaćate da je strah vic, projekcija vašeg uma jednako kao što je i sjena projekcija vašeg tijela na područje na kojem ono zaklanja sunce, ali koja sama po sebi nema nikakvu stvarnu snagu. Naš strah je onoliko snažan koliko mi želimo da on to bude. Što je veći stupanj identifikacije nas sa našim egom, to je i strah u nama veći. Što više vremena provodimo u bivanju, pri čemu zaboravljamo na svoj ego, strah nestaje sam od sebe.

Tu potpunu slobodu od straha možete osjetiti svaki put kad svjedočite trenucima istinske ljepote, u trenucima u kojima prestajete razmišljati, poput onih u kojima vam prizor neopisive ljepote jednostavno oduzme dah! Vi ste u tom trenutku cijelim svojim bićem uronjeni u tu ljepotu i toliko ste preplavljeni tim iskustvom da nešto duboko i istinito paralizira vaš um i ostavlja vas samo u tom stanju oduševljenja, fascinacije i divljenja u kojem je svaka stanica vašeg bića opuštena i potpuno spokojna, potpuno zadovoljna. I to je to, samo to je bitno, ništa vam drugo nije potrebno. Vi jeste to i to ste vi. Tu se u vama budi osjećaj svetosti života, tu prepoznajete tu dublju razinu postojanja. Doživljaj iskonske ljepote je taj dragocjeni ključ koji otvara vrata prema našoj nutrini, prema našoj esenciji. Ti trenuci zajedništva sa samima sobom u tišini, u bivanju, u divljenju... otvorite se prema tome. To je trenutak ponovnog susreta između vas i te bezgranične, vječne i sveprisutne ljubavi na koju ste davno zaboravili.



Tu ste svjesni da svaka radost koju doživljavate izvan sebe preko određenih stvari ili okolnosti je u suštini samo ODRAZ vječne radosti koja već postoji u vama, ali da to što je "izvan vas" nije samo po sebi IZVOR te radosti!

Najbliže što može opisati i dočarati to stanje u okvirima našeg zemaljskog iskustva je stanje zaljubljenosti. Prisjetite se vremena kad ste se prvi puta iskreno i duboko zaljubili u nekoga. Vaš cijeli svijet je bio predivan, stalno ste bili nasmijani, razdragani, ispunjavao vas je osjećaj bezvremenosti, onaj osjećaj opijenosti i trajnog uzbuđenja, iščekivanja da se dogodi taj susret s vašom dragom ili vašim dragim. A onda, u trenutku susreta, bam – eksplozija čiste i neobuzdane radosti i ispunjenja koje traje i raste. To je razlog zbog kojeg je zaljubljenost jedno od najdubljih i najljepših iskustava za svakog čovjeka, htio on to priznati ili ne. Vi u tom trenutku ne razmišljate – VI JESTE, važan vam je samo taj osjećaj ljubavi koji vas opija, hrani i prožima, sve ostalo je sekundarno.

A jedina razlika između zemaljske i božanske zaljubljenosti je u tome što ste, u stanju božanske zaljubljenosti vi zapravo zaljubljeni u sam ŽIVOT, i ne stvarate razliku, ne prosuđujete. Vi samo prihvaćate sve u svoj široki zagrljaj suosjećanja i razumijevanja. U tom stanju, vaša ljubav obuhvaća sve ljude, mjesta, okolnosti, događaje. Shvaćate da je to sve podjednako sveto i veličanstveno, podjednako vrijedno i lijepo. Tu shvaćate da su drugi ljudi zapravo samo drugačiji izražaj te jedne vječne ljubavi, te jedne vječne duše koju svi mi dijelimo, na isti način kao što i svi udišemo isti zrak. To je trenutak spoznaje sličan onome u kojem dijete za vrijeme maskenbala shvaća da se pod svim tim različitim maskama na kraju ipak kriju samo ljudi. Iako se na površini maska vještice ili vukodlaka čini zastrašujućom, vas one ne mogu zavarati, jer znate pravu istinu. To što drugi doista misle da su vještice ili vukodlaci ne mijenja vašu predodžbu o njima jer znate da su oni samo zaboravili tko su. Toliko su vremena proveli pod maskama da su povjerovali da su oni maske. Tu vas pogađa onaj dubok i iskren osjećaj da su svi ljudi vaša braća i sestre i u svakome možete vidjeti tu istu suštinu koja nas sve povezuje, koja omogućuje dvama potpunim strancima sa sasvim različitih krajeva svijeta da postanu najbolji prijatelji. I tada sve doživljavate kao dio svoje obitelji, uvijek vođeni tim shvaćanjem. Tu vam postaje jasno da je nemoguće voljeti samo jednu osobu na onaj posesivan način koji je u tolikoj mjeri uvriježen u našem svijetu i da voljeti samo jednu osobu zapravao znači smrt ljubavi, jer ljubav jednostavno jest, slobodna i protočna, ona je istina vašeg bića i kao takvu ju se ne može ograničiti, ne možete ju ukalupiti, ne možete ne voljeti. Ona je poput vode koja se razlijeva preko svega, poput zraka koji ispunjava svaki prostor... Svaki pokušaj ukalupljivanja, ograničavanja ili zatomljavanja te ljubavi od strane vas samih ili drugih dovodi do duboke neravnoteže i predstavlja temeljni izvor patnje za sve oblike života (zato se i zove ljuboMORA).

U tom stanju zapravo prestaju sve težnje, osim težnje da preko promatranja i doživljavanja svega toga sve više rastemo u razumijevanju i shvaćanju nas samih, spoznaji našeg istinskog identiteta, da otkrijemo taj veliki misterij jednote i povezanosti svega što postoji. U tom stanju osjećate da vam je ta LJUBAV i RADOST bliža od vas samih, od vašeg vlastitog daha. Osjećate da Život preko iskustava neprestano komunicira s vama, kao da nam želi reći da smo mi zapravo sve to što percipiramo. To je svrha i smisao svakoga iskustva. Da nam pruži spoznaju o tome tko mi jesmo. Promatrajte i osluškujte i doći ćete do tog shvaćanja.



Cjelokupni život je ogledalo koje nam u svakom pojedinom trenutku pokazuje tko mi jesmo, koliko smo blizu ili koliko smo daleko od ljubavi, zrcali nam naše stanje i omogućuje nam dublje razumijevanje nas samih, naših postupaka, naših radnji. Život je stvarno veličanstven. On ti omogućuje sva ta iskustva, i "pozitivna" i "negativna", postavlja ih pred tebe, i onda se jednostavno povlači i tiho promatra, da vidi, kakvu ćemo mi pouku izvući iz svega toga, i hoćemo li uopće. Trenuci tišine su oni koji nam omogućuju istinske uvide. Jesmo li postali svjesni svojih postupaka, jesmo li sagledali bit te situacije koju nazivamo negativnom ili koju smo površinski doživjeli kao lošu i osudili? Ako nismo, drugom prilikom dolazi opet slična situacija i tako se ti situacijski obrasci ciklički ponavljaju sve dok ih ne razriješimo, dok ne shvatimo i usvojimo lekcije koje je ljubav/život pripremio za nas, odnosno, one koje smo mi sami odabrali razumijeti i shvatiti. Ako smo shvatili i prepoznali tu određenu situaciju, spremni smo krenuti dalje, na novu razinu, i tako svakim novim iskustvom dodajemo još jedan komadić toj vječnoj i rastućoj slagalici našeg autoportreta.

U tom kontekstu doživljavanja života, shvaćate da ondje gdje vaš ego vidi priliku za prosuđivanjem i osuđivanjem, vi vidite priliku za sve dubljim i širim razumijevanjem. Postupno, na tom putu spoznavanja sebe kao ljubavi, dolazite do stupnja u kojem promatranjem postajete svjesni svake situacije u kojoj ne izražavate ljubav, u kojoj ne izražavate istinu onoga što jeste. To jednostavno nepogrešivo osjećate. Ne morate to nikome nužno priznati, jednostavno znate. Dolazi vam samo od sebe u obliku unutarnjeg glasa, osjećaja koji vam, svaki put kad učinite nešto što odstupa od ljubavi, koliko god to trivijalno bilo, govori: "ovo nije bio način ljubavi", ili "što bi ljubav sada učinila u ovoj situaciji?" Ta svijest je neprestano prisutna u vama i podsjeća vas na onu konačnu istinu, a to je da um zapravo nema rješenje, i da ništa nikada ne možete istinski riješiti umom. Ono što je zanimljivo kod toga je da vas taj osjećaj, taj glas u vama ne prosuđuje, niti vas opominje, on vam jednstavno pruža jasan uvid, ukazuje vam i usmjerava vašu pozornost prema tome kako biste vi sami to prepoznali!

Oživotvorenje te spoznaje našeg istinskog sebstva kao čiste ljubavi koja je manifestirana u ovom fizičkom obliku je smisao i svrha ovog našeg životnog iskustva, ove igre, ovog fizičkog holograma. Međusobno prepoznavanje pojedinih naizgled odvojenih i različitih dijelova kao dijela tog SVEOBUHVATNOG, SVEPROŽIMAJUĆEG I VJEČNOG JEDNOG i izražavanje poštovanja i ljubavi prema svakom živom biću, prema svakom obliku života – TO JE TO!
To je taj mistični doživljaj u vašem srcu, Božanska romansa između vas i života, između vas i vas.

Ono što vam od srca želim je da doživite to iskustvo u Novoj Godini!

P.S. Nadam se da će vam ove dvije pjesme Jasona Mraza vjerno dočarati i prenijeti suštinu tog osjećaja o kojem govori ovaj post!

Namaste!




- 13:50 - Tvoja vizija... (0) - Isprintaj - #